Enea, stoere held van vijf

Enea is pas vier jaar oud als hij in september 2013 het ziekenhuis belandt met heftige buikpijn en veel bloedverlies. Hij blijkt de chronische darmziekte Colitis Ulcerosa te hebben.

Na veel ziekenhuisopnames, bloedtransfusies en medicijnen bleek dat zijn dikke darm zo ziek was dat deze niet meer werkte. En alsof dat nog niet genoeg was, blijkt hij ook nog een genetische afwijking in zijn afweersysteem te hebben waardoor medicijnen niet goed kunnen werken. Daarom wordt zijn dikke darm tijdens een heftige ziekenhuisopname in januari 2014 verwijderd.

Enea had veel moeite met het ziekenhuisproces. Allemaal mensen die aan hem zaten, de vele prikken en de pijnlijke pleisters, hij wilde er niets meer van weten. Toen kwam de pedagogische zorg met het DapperDagboek en de DapperPlakkers. Het eerste weekend keek hij er niet naar om, hij was te ziek. Maar gelukkig knapte hij een klein beetje op en toen begon hij interesse te tonen in die map met stickers. Steeds beter begreep hij wat hij met het DapperDagboek kon doen en ook waarvoor hij allemaal Plakkers kon krijgen.


Untitled design (3)Hij wist al heel snel waar ‘zijn’ Plakkers zaten in de uitdeelbox, zelfs sneller dan de verpleging. De Plakkaarten kwamen vol en de groene en gele bandjes om het keycord volgden elkaar op. Ook heeft hij na veel overwinningen en behandelingen een rood bandje om zijn keycord heen kunnen doen, wat staat voor een Plakkaart met wel 50 (!) Plakkers! Daardoor kan hij nu een ‘stoplicht’ met de bandjes maken.

Toen Enea weer naar huis mocht, raakte het Dagboek langzaam op de achtergrond. Maar als hij nu, een half jaar later, door zijn DapperDagboek bladert, kan hij je nog heel precies vertellen wat er bij welke Plakker gebeurde. En nog steeds als ze op controle gaan, gaan ze langs de afdeling Plakkers ophalen. Volgend jaar zal hij nogmaals opgenomen worden in het ziekenhuis en zal hij een aantal hersteloperaties ondergaan. Untitled design (2)En ook dan zal het DapperDagboek met hem mee gaan en hem stimuleren en belonen voor al zijn stoere dapperheid.

Ook de mama van Enea, Diane, vertelt haar verhaal.